Bijlage 2 Kaderbesluit Groen

1. Voortgang natuurbeleid

1.2 Boerenlandvogels en agrarisch natuurbeheer

Zuid-Holland is vanwege de vele veenweidegebieden en dankzij de inzet van boeren, natuurbeheerders en vrijwilligers een echte weidevogelprovincie. Helaas gaat het net als in de rest van Nederland niet de goede kant op met de weidevogels in Zuid-Holland. Het aantal broedparen neemt af en lang niet alle eieren of kuikens groeien uit tot volwassen vogels.

De provincie wil het tij keren en heeft daarom in 2019 samen met partners het Actieplan boerenlandvogels gepresenteerd. Dit plan bevat concrete maatregelen die in de periode tot en met 2027 kunnen worden uitgevoerd om meer geschikte leefgebieden te creëren, bestaande leefgebieden in kwaliteit te verbeteren en daarmee het aantal weidevogels weer te laten groeien. Deze maatregelen worden uitgevoerd in samenwerking met de partners: de gezamenlijke natuur- en milieuorganisaties, BoerenNatuur en de weidevogelvrijwilligers. Naast weidevogels profiteren ook andere soorten planten en dieren van de maatregelen uit het plan. Bijvoorbeeld akkervogels zoals veldleeuwerik, gele kwikstaart en patrijs.

In 2020 hebben agrarische collectieven met subsidie op verschillende plekken pompen op zonne-energie geplaatst waarmee weilanden in het broedseizoen drassig worden gemaakt (plasdras). Dit werkt als een magneet op weidevogels. Hier is voedsel te vinden voor zowel de volwassen vogels als de kuikens. Terreinbeheerders hebben ook subsidie ontvangen voor kwaliteitsverbeteringen. Het gaat dan onder andere om het verbeteren van de waterstand en het vergroten van de openheid. De eerste zorgt net als de plasdras voor meer voedsel voor de vogels, en de tweede maatregel draagt bij aan een vermindering van de predatie. De subsidieregeling is ook in 2021 opengesteld. Daarnaast is met ondersteuning van de provincie een lespakket opgesteld over natuurinclusieve landbouw voor het middelbaar en hoger agrarisch onderwijs.

Agrarische collectieven zorgen verspreid door Zuid-Holland voor weidevogelvriendelijk beheer in landbouwgebieden, mogelijk gemaakt door de provincie via de subsidies voor agrarisch natuur- en landschapsbeheer (ANLb).
In 2020 is ook voortgang geboekt op het ontwikkelen van weidevogelkerngebieden op gronden van de provincie. In de Zoetermeerse Meerpolder zijn in 2020 belangrijke stappen gezet om via kavelruil te komen tot de inrichting van ruim 28 hectare weidevogelkerngebied. Ook is een inrichtingsplan gemaakt. De inrichting staat gepland om na de zomer te starten, en zal nog dit jaar worden afgerond. Ten aanzien van de Zuidpolder van Delfgauw is een plan ontwikkeld om een aaneengesloten weidevogelgebied te ontwikkelen van circa 110 hectare. Ook is een concept inrichtings- en beheerplan opgesteld.

Financiële toevoegingen Actieplan
Bij de behandeling van de Begroting 2021 is amendement 680 aangenomen. Hiermee is een bedrag van € 1,4 mln beschikbaar gemaakt voor uitvoering van het Actieplan Boerenlandvogels. Hiermee werd voorkomen dat de uitvoering van het Actieplan vertraging zou oplopen. In februari en maart is de Subsidieregeling groen opengesteld voor investeringen gericht op boerenlandvogels. Ook wordt een deel van het geld besteed aan een betere ondersteuning van de vrijwillige weidevogelbeschermers door De Groene Motor en wordt de capaciteit voor uitvoering van het Actieplan bij de provincie uitgebreid. Voor het beheren van de reeds gerealiseerde gebieden is hiernaast voor 2021 € 1,5 mln toegevoegd middels de voorjaarsnota.


Grutto’s zoeken naar voedsel in een plas-drasgebied

Deze pagina is gebouwd op 09/24/2021 08:12:27 met de export van 09/24/2021 07:58:17